غار های آجانتا ، میراث فرهنگی کهن هند
غار های آجانتا در سال 1819، توسط جان اسمیت (John Smith) افسر ارتش بریتانیا، که به دنبال یک ببر در نزدیکی روستای آجانتا در هند بود، کشف شد. امروزه در این محل 30 غار دست کند به شکل نعل اسب در کوهستان، مورد بازدید و تحقیق قرار می گیرند. گفته می شود که این غار ها در سال 200 قبل از میلاد ساخته شده اند. در مورد کاربرد این غارها نظر بر این است که از راهبان بودایی به هنگام فصل های بارندگی از این مکان برای چله نشینی استفاده می کردند. کاربرد این غار ها توسط بودیان، پس از قرن 7 میلادی رو به کاهش نهاد. اما همچنان این مکان نزد مردم محلی، مکانی مقدس قلمداد می شود.
نقاشی ها
طی زمان استفاده از غار های آجانتا ، تزیینات زیادی در آنها اعمال شده است. این مکان مملو از نقاشی هایی است که فضایی آرام را برای بازدید کنندگان به ارمغان می آورند. گفتنی است که این غارها با نقاشی ها و مجسمه های در رابطه با بودا تزیین شده اند. موضوعات مورد توجه در این اثرهای هنری اغلب در مورد داستان های “جاتاکا” (Jatakas) هستند. از موارد جالب توجه در این نقاشی ها می توان به شمار زیاد تصاویر زنان اشاره نمود. شاید برای مخاطبان عمومی تصاویر بدون لباس زنان در غارهایی که برای مراسم مذهبی استفاده می شدند غیر عادی به نظر برسد. همچنین نقاشی هایی با تصاویر موجوداتی نیمه انسان و نیمه حیوان نیز در این غار ها دیده می شوند.
می دانیم که تقریبا در تمامی افسانه ها و اسطوره های سراسر جهان تصاویر مشابه نمایش داده می شوند. ولی سوال این است که در یک مکان مذهبی چرا باید این تصاویر نمایش داده شوند؟ آیا این احتمال وجود دارد که این تصاویر برگرفته از تصورات افراد بوده باشد؟ یا اینکه آنها از این تصاویر برای تمثیل موضوعات دیگری استفاده کرده اند؟ یا این امکان وجود دارد که موجودات به تصویر کشیده شده، در دوران باستان وجود داشته اند؟ اگر پاسخ به این سوال “بله” باشد، باید پرسید آنها از کجا آمده اند و چه کسی آنها را خلق کرده است.
ترکیب غارها
برخی از محققان معتقدند که ترکیب غار های آجانتا تصادفی نیست. در برخی از این غارها که به شکل استوپا ایجاد شده اند، مجسمه های بودا حجاری شده اند. محققان در رابطه با این موارد معتقدند دلیل این نوع ترکیب خاص، به منظور مطابقت با انقلابین بوده است. یکی از این غارها (غار شماره 19) به انقلابین زمستانی تمایل دارد. در این غار، با توجه به اینکه در روز انقلابین، خورشید در جلو غار قرا می گیرد، بخش پشتی استوپا را روشن می شود. در مقابل غار شماره 26 به انقلابین تابستانی تمایل دارد. در غار شماره 26 نیز با توجه تمایل تابش نور خورشید در روز انقلابین تابستانی، داخل استوپا را روشن می شود.
با در نظر گرفتن اینکه غارها در داخل صخره ها کنده شده اند، تنظیم صحیح محل غار نسبت به وضعیت انقلابین، قطعا نیازمند ابزارهای دقیق محاسباتی بوده است. این استوپا ها به نوعی طراحی شده اند که مسیر صعود بودا به بهشت را فراهم آورند. در برخی موارد دید ه می شود که به ورودی این ااستوپا ها یک درب نیز اضافه شده است. برخی مدعی هستند که استوپاها به معنای واقعی کلمه ماشین پرواز بوده اند تا صعود به آسمان را میسر سازند. برخی دیگر بر این باورند که در ساخت شبکه غارها از نوعی فناوری خاص استفاده شده است. اما هم اکنون این موضوع به عنوان یک راز باقی است.
برای سفارش خدمات گرافیکی از دیگر صفحات سایت ما بازدید کنید.